Sumar experienta

Ce o sa experimentezi?

- tură e-bike la lacul vulcanic Sfânta Ana
- morile de apă de la Malomkert
- Rezervația Naturală Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Descriere experienta

Te invităm la o tură prin care poți descoperi atât comorile naturale din Secuime, cât și tradițiile vii din această zonă. Tura noastră pornește din complexul turistic Malomkert din Cernat, renumita pentru meșteșugul morăritului. Aici vizităm muzeul etnografic Haszmann Pal, cel mai mare muzeu în aer liber din Secuime, cu case tradiționale, amenajate autentic.
În timpul acestei ture descoperim comorile naturale inedite din Munţii Ciomad, o porțiune extrem de interesantă a Carpaților Orientali. Vizităm și Băile Fetelor Apor, unde învățăm despre izvoare naturale, după care facem fotografii spre panorama Bixad. Pe un drum ascuns pedalăm pe marginea sudică a craterului, iar pe un drum lateral coborâm la lacul vulcanic Sfânta Ana. Ne odihnim un pic, apoi facem o tură în jurul lacului, și în final întâlnim rarităţiile botanice din Tinovul Mohoş. Dotările bicicletelor electrice ne vor încânta, când urcăm fără efort
Tura este disponibilă și familiilor cu copii mici sau copii mai mari (cu o înălțime de peste 150 cm).

Itinerar

Ziua 1. • sosire, cină și prezentare despre morile de apă de la Malomkert
• opțional: pândă de urși (la 45 km de la cazare)

Obiective vizitate

Muzeul Haszmann Pál

Una dintre atracţiile comunei este Muzeul Haszmann Pál, care a fost denumit în 1999 de pe urma întemeietorului Haszmann Pál. Instituţia a fost amplasată în domeniul lui Damokos György şi în parcul respectiv grădina acestuia. Acest domeniu a fost construit în secolele 17-19, aspectul neoclasic i s-a atribuit în 1893. Între anii 1950-1970 şi-a trăit sfârşitul într-o stare degradată, „fără proprietar”, atunci a fost ales de către conducătorii de stat şi locali ca locaţia unui viitor muzeu. Spurafaţa de mai bine de două hectare a oferit posibilitatea înfiinţării unui „skanzen” /muzeu de reconstrucţii. Muzeul şi-a deschis porţile în 25 februarie 1973 şi dă loc unei expoziţii considerabile.

Cetatea Ika

Cetatea datată din secolul XIII este aşezată pe Várbérc, străjuit de pârâurile Nagy şi Ika. De demult acest vârf de munte a fost încoronat de un perete de cetate lung de 200 m şi lat de 10 m, la capătul căruia se află câte un turn în formă de cerc. Azi există doar un turn, iar peretele a fost distrus şi el. De cetate şi de construcţia ei se leagă numeroase legende.
În rândul morarilor din zonă mai trăieşte tradiţia conform căreia în pivniţele din dedesubtul turnurilor comoara se găseşte în căzi păzite de doi cocoşi furioşi – unul roşu şi altul negru -, iar când unul dintre ei doarme, celălalt este treaz. Dacă cineva se apropie de uşa pivniţei cocoşul de pază începe să strige, iar uşa de fie a pivniţei se închide imediat.

Lacul Sf. Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din România care s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins din Masivul Ciomatu. Două legende sângeroase care datează de sute de ani au dat denumirea misteriosului lac

Una dintre legende vorbeşte despre doi fraţi rivali care voiau să iasă în evidenţă cu orice preţ. Unul dintre ei a vrut să arate că el are cea mai frumoasă caleaşcă şi a înhămat la ea cele mai frumoase fecioare din sat. Pentru că fetele nu reuşeau că tragă caleaşca foarte grea, bărbatul a decis să le chinuie şi să le biciuiască. Una dintre ele, pe nume Ana, l-ar fi blestemat pe bărbatul care a chinuit-o. Din senin, o furtună puternică s-a pornit, l-a omorât pe bărbat şi i-a distrus castelul. Pe locul lui s-ar fi format lacul de astăzi poartă denumirea de Sfânta Ana. O altă legendă spune tot povestea unei fete pe nume Ana, pe care părinţii au obligat-o să se căsătorească cu un băiat pe care nu îl iubea. Fata şi-a implorat părinţii să nu o mărite, dar aceştia nu au ascultat deoarece băiatul era foarte bogat. Se spune că, în noaptea nunţii, fata a fugit şi s-a aruncat apele lacului din munte. Mişcaţi de drama ei, locuitorii ar fi denumit lacul după numele fetei.
Lacul Sfânta Ana, loc al iubirii şi fertilităţii În zilele noastre pe lângă un loc de relaxare unde oamenii vin să se scalde şi să respire aer curat, Lacul Sfânta Ana este şi loc de pelerinaj. Oamenii veneau aici să se roage la capela de lemn de lemn de lângă lac încă din secolul al XII-lea. În 1564 s-a ridicat o capelă de piatră, iar popularitatea zonei a făcut ca de-a lungul secolelor XVII şi XVIII aici să ajungă aproximativ 30.000-40.000 de pelerini, care stăteau aici mai multe zile. Se spune că Sfânta Ana îi ajută pe tineri să îşi găsească pe perechea. O altă legendă spune că femeile care nu pot avea copii, deşi şi doresc foarte mult, li se împlineşte această dorinţă după un pelerinaj la Lacul Sfânta Ana.
Ciudăţeniile locului, care anunţă cum va fi vremea Lacul are şi câteva ciudăţenii unice. Nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat doar de apa de ploaie. Lacul are forma unei palete de pictor. Puritatea apei este foarte apropiată de cea a apei distillate. Are doar 0,0029 ml minerale.

Localnicii de aici nu au nevoie de prognoze meteo. În muntele de lângă lac s-au format, de-a lungul timpului, două fisuri. Localnicii spun că dacă aerul emanat de acestea pişcă la nas atunci este semn de furtună. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este semn de vreme frumoasă. Fenomenul are şi o explicaţie ştiinţifică. În munte mai există încă o activitate post-vulcanică care este extrem de sensibilă la schimbările din atmosferă. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, semn că vine ploaia.

Detalii cazare

Malomkert

Cernat, jud. Covasna
Tarife si plecari

Date de plecare:

Alege o alta perioada

Alege data de plecare care se potrivește cel mai bine cu preferințele tale.

Plecare din
Craiova
Data plecării
3 ZILE
Data întoarcerii
690 lei
tarif / persoană
Servicii incluse:
• 2 nopti de cazare cu demipensiune în camere de 2 și 4 paturi
• biletul de intrare la muzeul Haszmann Pal și la Rezervația Naturală Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș
• închirierea bicicletelor electrice cu cască pentru o zi
• ghidaj și mașină de asistență
Servicii cu plata:
- transportul
- panda de ursi (150 lei)

Ai nevoie de asistență?

Discută cu consultantul specializat în Experiențe Exotice