Yōkoso („Bun venit”) în Japonia! Obiective turistice inedite din Tokyo
Yōkoso („Bun venit”) în Japonia! Obiective turistice inedite din Tokyo
Tokyo! Numele capitalei nipone îți aduce în minte nuanțele diafane ale stampelor japoneze? Dacă te gândești în același timp și la siluetele impunătoare ale zgârie-norilor, atunci intuiești spiritul misterios care animă „Țara Soarelui Răsare”.
Te invităm să pornești în aventură alături de Mapamond deoarece am creat special pentru tine un pachet turistic care se adreseză sensibilității tale, capabil să-ți șlefuiască gustul pentru frumos!
Am ales să vizităm Tokyo pe timp de toamnă pentru că orașul devine o lume fantastică pe care merită să o privești atent. Vălul aparenței moderne este rapid rupt de ritmurile melancolice ale unui trecut bogat istoric și cultural.
Toamna e prietenoasă în acest oraș al contrastelor și te întâmpină cu temperaturi plăcute și mai puțină aglomerație decât în sezonul cireșilor înfloriți („hanami”).
Nu uita că „fiecare frunză este o floare” și lasă spectacolul arțarilor japonezi să fie decorul celor mai inedite obiective turistice din Tokyo.
Iată ce poți vedea în capitala cosmopolită a Japoniei!
Obiective turistice din Tokyo de neratat
Palatul Imperial: o incursiune în trecutul japonez
Dacă ai ajuns în Japonia, trebuie să începi cu o vizită la Palatul Imperial, edificiu care accentuează îmbinarea dintre nou și vechi, dintre occidental și oriental. Palatul Imperial se află în centrul orașului, zonă cunoscută și ca sediul afacerilor, finanțelor și comerțului nipon.
Printre zgârie-nori și blocurile înalte de birouri din Marunouchi, zonă locuită în trecut de samurai, se profilează zidurile masive și șanțurile cu apă ale Palatului Imperial.
Palatul cu o arhitectură simplă a fost construit pe locul fostului castel Edo-jo, restaurat de shogunul Tokugawa Ieyasu în 1590. De atunci, palatul a trecut prin câteva încercări grele: un incendiu violent și bombardamentul din 1945.
Reconstruit până în 1968, Palatul Imperial invită turiștii în grădina elegantă, presărată cu iazuri, unde se găsește și Clădirea celor 100 de Gărzi, parte componentă a edificiului originar.
Priveliștea Palatului Imperial poate fi contemplată și de pe celebrul Pod Nihonbashi, întrețesut printre dantelăria de autostrăzi suspendate din Tokyo.
Nu foarte departe de Palatul Imperial, ai șansa să-ți lărgești orizontul prin vizite la Muzeul Științei și la Muzeul Național de Artă Modernă care găzduiește și expoziții retrospective ale unor artiști ca Francis Bacon, Henri Matisse sau Edvard Munch.
Ginza: bulevardul magazinelor de lux
Pentru japonezi, Ginza este cunoscut și ca „locul cu argint”, nume pe care l-a împrumutat de la monetăria unde se băteau monedele în perioada Edo (1603 – 1868). Astăzi, bulevardul Ginza este un mozaic strălucitor al culturii urbane japoneze, îmbinând piese variate ca mall-uri, magazine universale, cluburi, baruri și cafenele.
Este evident că în Ginza tentațiile sunt mari, iar opțiunile sunt valabile pentru toate gusturile.
Pe lângă aceste oaze de desfătare a simțurilor, Ginza strălucește și prin galeriile de artă niponă sau occidentală.
A patra intersecție din Ginza îți mai aduce o surpriză: Teatrul Kabuki-za, inedit prin arihitectura care îmbină elementele occidentale cu elemente specifice templelor nipone. Dacă vrei ca imersiunea în cultura japoneză să fie deplină, poți asista la o dramă Kabuki, dar nu uita să soliciți un comentariu al operei traduse.
Grădina Hamarikyu-teien: liniște printre zgârie-nori
La sud de Ginza te așteaptă o altă bijuterie arhitecturală niponă, construită încă din 1709. Este vorba despre Grădina Hamarikyu-teien care străjuiește poalele zgârie-norilor și întâmpină impasibilă fiecare ambarcațiune care trece pe râul Sumida.
Trebuie să vezi explozia de vegetație din Grădina Hamarikyu-teien, completată perfect de șirul caselor de servit ceaiul, situate în zonă. Nu rata ocazia de a servi un ceai aromat în vase elegante din porțelan sau ceramică în timp ce privești jocul de nuanțe de pe suprafața calmă a râului Sumida.
Grădina Hamarikyu-teien este locul potrivit unde poți înțelege adevărul din spatele sintagmei nipone „wabi-sabi”, adică „frumusețea lucrurilor trecătoare”.
Dacă se întâmplă ca înainte să treci prin celebra piață de pește Tsukiji, nu rata sub nicio formă Grădina Hamarikyu-teien, aflată la doar 10 minute de mers de piață.
Shibuya: cartierul frenetic al distracțiilor
Sigur te-a impresionat și pe tine povestea câinelui Hachiko, nu-i așa? Acea poveste ecranizată după un fapt real care ne emoționează prin legătura de prietenie dintre loialul câine Hachiko și stăpânul său. Dacă nu ai văzut încă filmul, ți-l recomandăm din plin.
Când japonezii aleg să se plimbe în Shibuya, cel mai popular loc de întâlnire rămâne statuia lui Hachiko, situată în piața cu același nume. Shibuya este unul dintre cele mai animate cartiere din Tokyo, înțesat de magazine, buticuri și alte obiective turistice.
Aici se află Muzeul Tutunului și Sării unde poți admira imprimeurile pe lemn din perioada Edo care transmit vizual povești legate de fumat și tutun.
Nu rata nici Dogen-zaka, o stradă în pantă populată de baruri, restaurante și cafenele unde poți degusta mâncăruri tradiționale japoneze, dulciuri și băuturi specifice.
Dacă îi ai alături pe cei mici, nu părăsi Shibuya până nu ajungi la Castelul Național al Copiilor (Kodomo no Shiro). Nu doar prichindeii tăi, dar și copilul din tine se vor bucura de culorile intense, sculpturile în stilul unor totemuri și mai ales numeroasele etaje care oferă locuri de joacă variate, ateliere de pictură și artizanat sau jocuri video.
Asakusa: mult așteptata întâlnire cu tradiția
Dacă aștepți demult o întâlnire cu tradiția și obiceiurile nipone, atunci nu poți omite Asakusa, centrul orașului vechi.
Unele dintre cele mai interesante obiective turistice din Tokyo sunt templele Senso-ji, Kannonsama și Nakamise, unde te poți conecta la calmul budist.
Peisajele din jurul templului Senso-ji îți taie respirația prin îmbinarea armonioasă dintre natură și elementele arhitecturale nipone din epocile trecute. Pentru a ajunge la Senso-ji trebuie să treci prin Poarta Tunetului, decorată cu felinare imense din hârtie roșie. În curtea templului se află și un gigantic cazan cu tămâie aprinsă despre care se spune că îți aduce noroc.
Până la templul Nakamise parcurgi un bulevard plin de magazine cu specific local de unde poți achiziționa suveniruri pentru cei dragi și alte specialități culinare.
Tot în Asakusa găsești și Muzeul Edo – Tokyo și Stadionul Național de Sumo cu muzeul aferent, cunoscut ca Sumo Hakubutsukan.
După cum te aștepți, Tokyo este vast și plin de surprize la tot pasul. De aceea, este dificil să faci o selecție a celor mai relevante obiective turistice fără o minimă documentare în prealabil.
Ești pregătit de călătorie?
Descoperă pachetul de experiențe turistice în Tokyo conceput de Mapamond și vezi ce obiective îți propun „călătorii” noștri de profesie.
Lasă-te ghidat de pasiunea pentru Japonia și contemplă spectacolul toamnei din umbra unui pavilion profilat în amurgul pastelat.
Tokyo te așteaptă cu un pahar de sake și priveliști poetice ca frunzele arțarilor oglindite în apele verzi ale iazurilor.