Prin Banat la pas
Recent ne-am aventurat pe clisura Dunarii printre minunatiile ei, o zona unica si plina de istorie ca sa ii simtim aroma si frumusetea folcloristica. In aceasta experienta am vrut sa redescoperim Banatul mai pitoresc, sa ii savuram bucatele tradiționale și sa îi cunoastem oamenii primitori.
Viata la tara incepe devreme asa ca in fiecare dimineata dupa micul dejun ne indreptam catre o alta destinatie de poveste care ne oferea privelisti de ne taia respiratia. Serile ni le-am petrecut servind mancare de peste traditionala si ascultand povesti de mult apuse la foc de tabara.
Am calatorit off-road spre mai multe locuri legendare despre care tot auzi in povestile batranilor satului. Sfanta Elena este unul dintre acele locuri fiind unul dintre cele mai idilice satuce de pe clisura Dunarii si unul cel mai vechi sat inca locuit de minoritatea ceha din Banat. Aici am stat la taina alaturi de oamenii locului pentru a intelege mai multe lucruri din magia locului si nu a existat nici un coltisor care nu ne-a placut de la casele traditionale sau la ulitele pline cu povesti.
La Pestera de la Izvorul Manzului si Podul Domnului am ajuns printr-o vale mai putin accesibila in inima naturii, dar efortul ne-a fost rasplatit pentru ca peisajele au fost de-a dreptul senzationale. Am parcurs trasee spectaculoase cu masina prin paduri iar o data ajunsi la Parcul Dendrologic Zavoi ne-am delectat cu branza locala, aperitive din vanat si cu mancare delicioasa tradionala la ceaun intr-o oaza de relaxare.
Experienta noastra nu ar fi fost totala daca nu ne-am fi aventurat si pe apa. Asa ca ne-am decis sa ajungem pe insula Ostrov. Insula are obiective turistice de-a dreptul senzationale ce este casă pentru o colonie de cai salbatici care cuprinde peste 80 de exemplare care traiesc liber si intr-o izolare aproape completa. Zona se remarca printr-o biodiversitate extraordinara fiind habitatul a numeroase specii de pasari, reptile, pesti, insecte cat si o flora deosebit de diversificata si unica. O scurtă incursiune pe insulă ne-a dezvăluit secretele unui ecosistem unic si legendele celebre pe care acest taram mitic le-a faurit de-a lungul generatiilor. Inainte sa pornim cu caiacele inapoi spre punctul din care am plecat ne-am bucurat în liniște de un picnic în natură și de liniștea ce ne înconjura.
In ultima zi ne-am luat la revedere de la gazdele noastre care putem spune ca ne-au devenit prieteni cu promisiunea ca vom reveni cat mai curand.
Inainte de-a ajunge acasa am mai facut o singura oprire din drumul nostru intr-un ultim satuc cehesc. Eibenthal este conservat ca o comoara, marcat de vechile traditii romanesti si de amprenta bunatatii locuitorilor sai. Satul este situat intr-un mediu natural frumos, salbatic si aveti posibilitatea de a rataci la nesfarsit de-a lungul drumurilor si a potecilor. Integritatea locului se bazează pe un sistem de obiceiuri și tradiții care s-au păstrat în aceste comunități zeci de ani si chiar unele de secole. Aici am luat pranzul in primul restaurant deschis din ‘Banatul Cehesc’ si ne-am ospatat din specialități cehești și bănățene.